1 Ban 1888


Adăugată de Constantin Zgardan
În colecțiile personale 2
Descriere generală irajul acestor piese este, conform monografiei Monede şi bancnote româneşti (Buzdugan G., Luchian O., Oprescu C., Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1977) de 500 de exemplare.

Monetele României (Iliescu O., Radovici P., Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2004) consideră că aceste piese sînt doar jetoane, şi că tirajul este necunoscut. Piesele ar fi fost distribuite la nişte baluri organizate de Casa Regală, pentru strîngere de fonduri pentru nişte acţiuni de binefacere. O astfel de monedă de 1 ban se putea căpăta în schimbul sumei de 20 de lei.

Toate piesele de 1 ban 1888 au fost aurite, faptul ca unele se gasesc pe piata cu pojghita complet sau partial lipsa este cauzat de conditiile improprii de pastrare (cati din cei care au achizitionat la baluri erau numismati sau interesati?)
Desigur că 1 ban 1888 poate fi considerat monedă - o monedă specială -, şi nu numai deoarece a fost bătut la Monetăria Statului. Situaţia acestei piese e asemănătoare cu aceea a monedelor omagiale contemporane, ce sînt vîndute de BNR la preţuri mult mai mari decît valoarea nominală (chiar de 50 - 100 de ori mai mari), şi nu intră niciodată în circulaţia monetară (deşi, teoretic, ar putea fi folosite pentru plăţi)....
Descriere avers valoarea nominală 1 BAN, anul 1888, stema României, litera B şi spic de grîu, cerc perlat exterior ...
Descriere revers inscripţia CAROL I REGE AL ROMANIEI şi efigia regelui spre stînga, cerc perlat exterior. Sub gît este scris numele gravorului, KULLRICH. ...
Cod de catalog KM# A18a
Tiraj 500
Diametru 15.00 mm
Masa 1.0000 g
Material Bronz
Monetărie Romania - Bucuresti
Tipul muchiei neteda
Designer W. Kullrich
Prețuri de catalog
*ce înseamnă?
XF $750.00   UNC $1200.00  

eBay
Disclosure: We may earn a commission from eBay if you make a purchase through the links below, at no extra cost to you. Thank you for supporting our work!