20 Lei 1868


Vrei să vezi cât valorează această monedă? Click aici pentru prețul pieței!
Adăugată de Florin Kosaku
În colecțiile personale 4
Descriere generală Emis în doar 100 sau 200 de exemplare, polul (6,45 grame, aur 90%, cupru 10%) lui Carol I nu a fost niciodată pus în circulaţie, ci trimis spre topitorii de otomani. Însă monedele care au scăpat de această casare istorică sunt acum o ţintă pentru colecţionarii din lume. ...În 2005 Banca Naţională a României a emis o replică de aur a monedei de 20 de lei din 1868. Replica şi originalul sînt aproape identice, singura diferenţă fiind litera R de sub efigie, care ne avertizează că este vorba de o replică.

Emisiunea 2005 este executată la calitatea B.U., adică brilliant uncirculated. Termenul BU se referă la o monedă necirculată, cu lustrul de batere intact. Obţinerea unei monede BU se face de obicei cu matriţe lustruite în prealabil. Blancurile sînt de asemenea lustruite, astfel obţinîndu-se monede cu un lustru de batere mult superior celui al monedelor necirculate de serie.

Replica monedei de 20 de lei aur din 1868 face parte din seria Istoria monedei, din care mai fac parte alte două replici, după kosonul de aur şi după o monedă-medalie de la Constantin Brâncoveanu.
În România, se cunoaşte cu siguranţă că există patru poli din 1868. Trei dintre aceştia sunt la Muzeul BNR din Bucureşti, iar celălalt se află la Muzeul Naţional de Istorie a României. Ceilalţi poli ai lui Carol I sunt învăluiţi într-un mister de-a dreptul romanesc.

În catalogul de monedă românească semnat de Erwin Schaeffer şi Bogdan Stambuliu, piesa de 20 de lei 1868 are o cotaţie uriaşă: 250.000 de euro. Valoarea aceasta este asigurată şi de un mit: se spune că, în temelia Peleşului, se află zeci de monede din această colecţie.
Descriere avers valoarea nominală 20 LEI şi anul 1868 într-o cunună formată din ramuri de stejar; cerc perlat exterio
Descriere revers nscripţia CAROL I DOMNULU ROMANILORU şi efigia domnului spre stînga, cerc perlat exterior
Cod de catalog KM# 5
Tiraj 200
Diametru 21.00 mm
Masa 6.4516 g
Material Aur 0.9000
Orientare Monedă
Monetărie Romania - Bucuresti
Tipul muchiei zimtata
Prețuri de catalog Prețurile de catalog nu au fost setate

eBay
Disclosure: We may earn a commission from eBay if you make a purchase through the links below, at no extra cost to you. Thank you for supporting our work!