100 Lei 1943 (riduri la ochi)


Adăugată de Curcudel Marius
În colecțiile personale 41
Descriere generală Varianta monedei comune de 100 lei, aşa-zisa „Mihai cu riduri”, există, şi nu e nici o îndoială că este rezultatul unei schimbări voite a uneia dintre matriţele cu care s-a realizat emisiunea din 1943.

Aceste „riduri” sînt de fapt 8 crestături nete, distincte, paralele, realizate pe matriţa obişnuită, astfel încît pe monedă ele se prezintă ca nişte proeminenţe. Sînt astfel 6 proeminenţe la coada ochiului, paralele cu linia ce marchează pleoapa de sus şi două spre nas, mai mici, inegale ca lungime, dar paralele cu primele. Este astfel evident că acestea nu reprezintă fisuri sau alte defecte ale matriţei (ar fi neregulate sau în nici un caz paralele), ci o intervenţie voită a gravorului.

Semnificaţia acestei monede se poate intui, dar acest lucru nu este decît o pură speculaţie: posibil ca gravorul H. Ionescu să fi exprimat astfel (foarte discret) marile griji cu care se confrunta tînărul rege în anul de mare încordare a României - 1943.
Descriere avers valoarea nominală 100 LEI şi anul 1943 într-o cunună formată dintr-o ramură de laur (stînga) şi una de stejar (dreapta); în partea de sus coroană
Descriere revers inscripţia MIHAI I REGELE ROMANILOR şi efigia regelui spre dreapta. Sub gît este scris numele gravorului, H. IONESCU.
Cod de catalog KM#64
Tiraj 40,590,000
Diametru 28.00 mm
Grosime 2.00 mm
Masa 8.5000 g
Material Otel placat cu nichel
Orientare Monedă
Monetărie Romania - Bucuresti
Tipul muchiei neteda cu inscriptie
Inscripția de pe muchie NIHIL SINE DEO
Prețuri de catalog
*ce înseamnă?
F $0.50   VF $1.00   XF $4.00   UNC $25.00  

eBay
Disclosure: We may earn a commission from eBay if you make a purchase through the links below, at no extra cost to you. Thank you for supporting our work!