[PROBA] 25 Lei 1922


Adăugată de Ungurean Alexandru
Descriere generală Moneda prezentată pe această pagină face parte dintr-o serie de patru piese avînd valorile 20, 25, 50 şi 100 de lei. Monedele de 20 şi de 100 de lei au acelaşi desen, la fel cele de 25 şi de 50 de lei. Toate piesele au fost gravate de renumitul artist francez Paul Marcel Dammann (1885 - 1939). Cotarea pe piaţă a pieselor din această serie indică faptul că o mare parte din tiraj nu a fost pusă în circulaţie. Domnul J. M. sugerează că o parte din tiraj a fost topită, aurul fiind folosit pentru baterea altor piese.

Pe monedele de 20 şi 100 de lei Ferdinand poartă cunună de lauri, marcînd astfel încheierea victorioasă a Marelui Război pentru Reîntregirea Neamului.

Despre coroana purtată de regina Maria la încoronare

Coroana purtată de regina Maria la încoronarea de pe 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia apare pe piesele de 25 şi de 50 de lei ale acestui set. Coroana a fost executată la Paris, de casa de bijuterii „Falize”, după desenele pictorului Costin Petrescu. Acesta a folosit ca sursă de inspiraţie coroana purtată de Doamna Elena - Despina (soţia lui Neagoe Basarab, domnitor al Ţării Româneşti între 1512 şi 1521, fiica despotului sîrb Iovan Brancovici), aşa cum apare ea zugrăvită în tabloul votiv al bisericii episcopale de la Curtea de Argeş.

Braţele coroanei sînt evazate, fiind terminate în vîrfuri cu crini. Coroana este bătută cu pietre scumpe. Pe laterale are cîte un pandantiv, cu cîte un disc de care atîrnă cîte trei şiruri de mărgele, terminate cu cîte o cruce gamată. Pe cele două discuri sînt reprezentate stema României şi a Marii Britanii (aceasta din urmă ca un omagiu adus originii britanice a reginei Maria). În vîrful coroanei se găseşte o cruce gamată. Din punct de vedere artistic, coroana aparţine aşa-zisului „stil 1900”.

Coroana are aproape 2 kg, cu diametrul la bază de 17.5 centimetri şi cu înălţimea de 18 centimetri. Actualmente se găseşte expusă în sala Tezaur a Muzeului Naţional de Istorie, la Bucureşti
Descriere avers inscripţia FERDINAND I REGELE ROMANILOR - 25 LEI şi efigia încoronată a regelui în semiprofil spre stînga; lîngă umărul drept este scris P. M. DAMMANN, numele gravorului monedei, cerc perlat exterior...
Descriere revers inscripţia MARIA REGINA ROMANILOR - 1922 - şi efigia încoronată a reginei în semiprofil spre dreapta, cerc perlat exte
Cod de catalog Pn198
Tiraj 150,000
Diametru 30.00 mm
Masa 8.0650 g
Material Aur 0.9000
Orientare Monedă
Monetărie Anglia - British Royal Mint
Tipul muchiei zimtata
Designer P. M. DAMMANN
Prețuri de catalog
*ce înseamnă?
UNC $2750.00  

eBay
Disclosure: We may earn a commission from eBay if you make a purchase through the links below, at no extra cost to you. Thank you for supporting our work!