Catalog de monede - Austria


Austria

Austria este o tara situata in Europa Centrala. Teritoriul central european care este acum Austria a fost ocupat in timpuri pre-romane de mai multe triburi celtice, apoi cucerit de Imperiul Roman. Dupa caderea Imperiului Roman, teritoriul a fost invadat de bavarezi, slavi si avari. In 976 zonele de baza care compun astăzi Austria au fost conduse de casa de Babenberg. Dupa dispariția dinastiei de Babenberg, Otakar al II-lea al Boemiei a preluat controlul, insa este infrant de Rudolph de Habsburg fondatorul Imperiul Habsburgic.
In secolele al XIV-lea si al XV-lea habsburgii au inceput sa acapareze teritorii : Tarile de Jos, Spania, părți din Italia, Boemia, Moravia, o partea Ungariei care nu fusese anexata de Imperiul Otoman, Voivodina, Hertzegovina, Slovenia, Raguzza, Galitia, Bucovina si Transilvania. Expansiunea otomanilor a dus la conflicte repetate intre Imperiu Habsburgic si Imperiul Otoman. Prin tratatul de la Karlowitz din 1699 a fost anexată intreaga Ungarie. In 1815 dupa Congresul de la Viena, Austria a devenit una din cele 4 puteri dominante ale Europei alături de Rusia, Prusia si Franta.
In 1867 Imperiu Habsburgic devine dubla-monarhie Austro-Ungaria (KK-Kaiser-Koenig).
După primul razboi mondial Austria a pierdut teritoriile castigate și devine republică în 1918. În 1938 Austria este incorporata in cel de-al Treilea Reich. In 1945 Austria si-a castigat independenta si s-a proclamat neutra. In 1995 Austria adera la Uniunea Europeana, iar in 1999 trece la sistemul euro.
Unitatea monetara a Austriei este euro, fiind divizat in 100 eurocenti.



Descarcă aplicațiile noastre